
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Sernik w łaty
Składniki:
Spód:
200 g pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
1/4 szklanki gorzkiego kakao ( 62 ml )
2 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
Masa serowa:
1 kg sera do serników [ użyłam wiaderkowego ]
1 szklanka cukru
4 jajka
110 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki i roztopić na parze.
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. W małej misce połączyć ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao i stopione masło. Masą wyłożyć dno formy, docisnąć. Wstawić do lodówki. Ser przełożyć do miski, ucierać mikserem na niskich obrotach dodając do niego stopniowo cukier, a następnie wbijając po jednym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii i śmietanę, zmiksować. Odlać 1 szklankę masy serowej, a pozostałą część wylać na spód z herbatników. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodać 1 szklankę masy serowej i dokładnie zmiksować. Przelać masę do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką [u mnie gwiazdka] i przystawiając tutkę do ciasta wyciskać porcje czekoladowej masy w sernik tworząc kropki. Należy je wyciskać w pewnych odległościach od siebie, aby podczas pieczenia nie połączyły się ze sobą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i pozostawić sernik w piekarniku na kolejną godzinę.
Po godzinie sernik wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień można go polać polewą czekoladową.
Przesłane przez Dorotka777
