Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Drożdżóweczki z makiem lub twarogiem


Składniki:
Ciasto:
550 g mąki
10 g drożdży instant lub 20 g świeżych
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
1 jajo
4 łyżki cukru
3 łyżki masła
Nadzienie:
gotowa masa makowa lub
niegotowa masa twarogowa: 400 g (lub więcej, jak kto lubi) twarogu tłustego, 1 jajo, szklanka cukru pudru – do michy i utrzeć na gładko, znaczy grudki będą, bo twaróg niemielony, ale ja taki uwielbiam, można dodać rodzyny/orzechy/migdały/brzoskwinie, a jak ktoś lubi zapachowo, to jakiś aromacik.

Wykonanie:
Jako, że drożdże w proszku, to po prostu wszystkie składniki ciasta do michy, mieszamy, wyciągamy i gnieciemy solidnie. Jak będzie gładziutkie, to parę kropli oleju/oliwy na ręce i miziamy ciasto, po czym odkładamy na godzinkę do wyrośnięcia. W międzyczasie można przygotować masę twarogową, wypić kawę lub obejrzeć jakiś serial, a najczęściej da się zrobić wszystkie trzy rzeczy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i po kolei wałkujemy na prostokąty. Na takiego placka wykładamy masę makową albo twarogową i zawijamy rulona, którego następnie kroimy w grube plastry (jak np. makowiec). Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem w większych odstępach i albo od razu do piekarnika, albo niech sobie postoją z pół godzinki do 45 minut i wtedy do pieca na 180-200 stopni. Można wcześniej po miziać rozmemłanym jajem, żeby miały rumieniec. Piec 15 minut. Po wyjęciu machnąć lukierkiem (szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody/soku z cytryny). Można robić wzorki, można pędzlem pomiziać albo po prostu łychą polać.Potem to już trzeba tylko włączyć silną wolę i nie zjeść ich za dużo





Przesłane przez mama-a