Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ryba po grecku
Składniki:
kilka filetów ulubionej ryby,
4 średnie marchewki,
2 średnie pietruszki,
mały seler,
4 cebule,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
olej roślinny do smażenia,
sól, pieprz, ewentualnie cukier,
1/2 szkl. wody,
ewentualnie 5 łyżek białego wina.
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w pół talarki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, a następnie dodać starte pozostałe warzywa, lekko przyprawić i podsmażyć kilka minut. Kiedy warzywa się chwilę podsmażą, zalać je 1/4 szkl. wody i dusić do miękkości ok 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli warzywa robią się zbyt suche, podlać odrobiną wody ( lub wina ). Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Kiedy warzywa się gotują, na drugiej patelni usmażyć rybę, lekko posoloną i oprószoną mąką razową. Usmażone kawałki ryby ułożyć na talerzu na zmianę z ugotowanymi warzywami w taki sposób,żeby ryba była na wierzchu. Udekorować dużymi listkami natki pietruszki.
Przesłane przez Asara