Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Szarlotka


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki ( ok. 375 dkg ),
1/2 szklanki cukru ( najlepiej brązowego ),
3 żółtka,
masło w temperaturze pokojowej,
połowa paczki cukru waniliowego z prawdziwiej wanilii ( pakowanego po 10 g ),
czubata łyżka śmietany,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej.

Masa jabłkowa:
około 2,5 kg kwaśnych jabłek,
2 łyżki cynamonu,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
2 łyżki brązowego cukru ( opcjonalnie; ja nie dałam i wcale nie jest za kwaśna, w sam raz jak dla mnie ).

Wykonanie:
Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników dość sprawnie. Ciasto kruche nie lubi zbyt długiego „miętolenia”. W razie potrzeby, gdyby niechętnie odlepiało się od rąk, dosypujemy odrobinę mąki. Dzielimy ciasto na dwie części mniej więcej w proporcji 1/4 do 3/4. Mniejszą kulkę zamrażamy, a większą wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Jabłka myjemy i obieramy. Wkrajemy kawałki jabłek do dużego rondla z grubym dnem. Na małym ogniu dusimy jabłka z cynamonem i imbirem ( można też dodać goździki ) do stanu, w którym nie będą już przypominały swych pierwotnych kształtów, czyli całkowitego rozpadnięcia. Cukier, jeżeli w ogóle, dodajemy na końcu, tak aby nam się jabłuszka nie przypalały. Podczas prażenia całość dość często mieszamy. Na dużej, prostokątnej blaszce rozkładamy ciasto, które było w lodówce. Robimy to dokładnie i cierpliwie. Na ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ścieramy zamrożoną „kulę”. Najlepiej na tarce z grubymi oczkami. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Ciasto się super zagniata,a prawdziwa wanilia daje ekstra aromat. Pierwszym razem dodawałam i cynamon i imbir,ale jak na początek ciąży to był dla mnie za intensywny zapach na dłuższą metę. Teraz zrobiłam bez tych przypraw i też wyszła pyszna, także jak kto lub.

Przesłane przez Asara