Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Pieczony łosoś
Składniki:
600 dkg filetów z łososia ze skórą,
700 dkg młodych ziemniaków,
po 2 garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej,
2 garści zielonego groszku,
55 dkg masła,
otarta skórka z dwóch cytryn,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz,
po garści świeżej bazylii i świeżego kopru drobno posiekanych.
Wykonanie:
Ziemniaki i fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 15 minut, czyli prawie do miękkości. Następnie przekładamy warzywa na dość dużą blachę, w której będziemy piec nasze danie i dodajemy groszek, masło i oliwę. Posypujemy całość skórką z cytryny, przyprawiamy solą i pierzem. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i posypujemy połową posiekanych ziół. Skórę na filetach z łososia lekko nacinamy, rybę przyprawiamy solą i pieprzem a w nacięcia wsuwamy pozostałe zioła. Filety układamy na warzywach skórą do góry i całość pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 C. Łososia zastąpiłam pstrągiem i nie nacinałam skórki, tylko wszystkie zioła zużyłam do posypania składników i też wyszło pyszne.
Przesłane przez Asara