Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Papardelle z z sosem pomidorowym i mięsnymi klopsikami


Składniki:
Klopsiki:
500 dkg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( ja robiłam z mięsa z indyka ),
1 jajko,
1 bułka namoczona w mleku,
1 mała cebulka,
sól, świeży pieprz

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
natka pietruszki,
świeża bazylia i tymianek,
sól, świeży pieprz
oraz
500 g makaronu pappardelle

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, drobniutko skrojoną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dobrze wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę mniejsze i smażymy na złoty kolor na dość dużej ilości oleju. W czasie kiedy klopsiki się smażą przygotowujemy sos pomidorowy. Na dużej patelni lub w rondlu na niewielkiej ilości oleju lekko szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Drobniutko kroimy marchewkę i wrzucamy do rondla. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki, zioła i przyprawiamy. Dusimy około 10 minut. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem. Na tak przygotowany makaron wkładamy klopsiki i gotowe.

Przesłane przez Asara