
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli drobno posiekanej
jajko
filiżanka tartej bułki
1/2 puszki pomidorów/świeżych zmiksowanych
1/2 filiżanki białego wina
łyżeczka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z czosnkiem, cebulą, jajkiem i bułką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny. Formować z mięsa małe pulpety. Dłonie skrapiać octem winnym. Podsmażyć na oliwie. Przygotować sos: do garnka wlać pomidory, wino, masło. Doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na pół godziny.
Podawać z ryżem.
(przed smażeniem do każdego pulpeta można włożyć kostkę sera feta)
Przesłane przez : barbasia :
