Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Indyk w galarecie
Składniki:
1kg filetów z indyka
łyżka tymianku
2 łyżki żelatyny
1 szkl. białego słodkiego wina
4 brzoskwinie z puszki
pomarańcza, 20dag ciemnych winogron (to sobie darowałam, u mnie były same brzoskwinie)
szkl. bulionu lub wody
olej
biały pieprz, sól cukier
Wykonanie:
Filety myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smarujemy olejem i chłodzimy 2 godziny (ja zostawiałam tak na całą noc). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy odrobię bulionu lub wody. Przykrywamy i pieczemy 1h10 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w plastry. Rozkładamy na półmisku. Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry ze skórą, brzoskwinie kroimy w półplasterki, winogrona przekrawamy na pół. Dekorujemy mięso. Żelatynę mieszamy z małą ilością wody, odstawiamy. Sos z pieczenia przecedzamy. Wlewamy wino i szklankę bulionu lub wody. Zagotujemy. Dodajemy żelatynę i mieszając podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Studzimy. Tężejącą galaretą zalewamy indyka, zostawiamy do zastygnięcia.
Przesłane przez Ryma