Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Tarta z tuńczykiem, porem i pomidorem
Składniki spód do tarty:
100g zimnego masła masła
200g mąki
odrobina zimnej wody
Wykonanie spód do tarty:
Posiekać masło z mąką do konsystencji kruszonki, dodać odrobinę wody, szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Składniki nadzienie:
puszka tuńczyka ( w dużych kawałkach ) w oliwie
trzy, cztery pory
3 pomidory
4 jajka
śmietana
starty ser żółty
Wykonanie:
Pokroić pory. Wlać do rondelka oliwę z tuńczyka, jak trzeba, dolać jeszcze oliwy, dusić pory na oliwie. Jak są podduszone, dodać tuńczyka, dusić chwilę razem, doprawić do smaku solą, pieprzem ( przyprawy według uznania ). Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajami i serem, doprawić. Pomidory pokroić w plasterki.
Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, po nakłuwać widelcem i podpiec w 180stopniach. Na podpieczony spód nałożyć farsz z pora i tuńczyka, na to pomidory i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec w 180stopniach około 30-45min aż masa się zetnie i zarumieni.
Przesłane przez Aileen