Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Dżem z dyni i jabłek
Nietypowy dżem z dyni i jabłek – niesamowity w smaku. Ukochany przez moje dzieci. Do jego przygotowania można wykorzystać różne gatunki jabłek, jednak wg mojej opinii najlepsze są te kwaśniejsze. Przygotowuje go się bardzo prosto i dobrze przechowuje. Ma piękny miodowy kolor.
Składniki:
1 kg obranej dyni
1 kg jabłek obranych i bez pestek
3 szkl. cukru
8 goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Obrane i wypestkowane jabłka wkładamy do garnka i wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy pokrojoną dynię. Stawiamy garnek na małej mocy grzalki, przykrywamy i rozgotowywujemy, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
Gdy owoce utworzą prawie jednolita masę, przecieramy je przez sito i wkładamy do szerokiego, płaskiego rondla, dodajemy cukier oraz przyprawy. Całość podgrzewamy na palniku o średniej mocy i stale mieszając smażymy przez 20 minut. Jeśli dżem wyszedł z rzadki, to zwiększamy moc i smażymy jeszcze przez kilka minut. Przed włożeniem do słoików wyjmujemy goździki. Gotowy, gorący dżem przekładamy do wygotowanych słoików.
Przesłane przez eva