
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Wafelki z mlecznym nadzieniem
Te proste w przygotwaniu wafelki są świetne do herbaty i kawy. Są smakowite i długo świeże.
Składniki:
paczka wafli
6 szkl. mleka
3 kopiaste lyżki cukru ok. 60dkg.
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwa wanilią lub zwykłego,
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanych orzechów.
Wykonanie:
Mleko zagotować w garnku o grubym dnie, dodać cukier biały i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Trwa to ok. 2 godziny.
do gęstniejącej masy dodać cukier waniliowy, masło i posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać. Ciepłą masę przekladać na wafle, przykrywając warstwę masy następnym waflem. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić na ciasteczka w dowolnym kształcie i wielkości.
Przesłane przez eva
