Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Biała kiełbaska w piwie
To danie polecam na Wielkanoc, ale jest dobre z każdej innej okazji, szczególnie wtedy, kiedy nie ma się ochoty zbyt długo czegoś przygotowywać. Okazało się, że jest wspaniała dla kibiców futbolu.
Składniki:
– 5 białych kiełbasek (może ich być tyle, na ile mamy ochotę),
– 4 duże cebule,
– 1/2 szklanki jasnego piwa,
– 1/2 szklanki wody,
– oliwa,
– maggi,
– wegeta,
– Delikat Knorra do mięs.
Wykonanie:
Kiełbaski ponakłuwać ostrym widelcem lub wykałczką. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, podsmażyć ją lekko przyprawiając wegetą. Kiedy się zeszkli, wlać na patelnię piwo i wodę.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć kiełbaskę przyprawioną delikatem Knorra, podsmażyć do zrumienienia. Podsmarzoną kiełbaskę przełożyć do duszącej się w piwie cebuli. Dodać maggi.
Całość dusić w sumie około 30 – 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z musztardą, ketchupem, kiszonym ogórkiem i pieczywem lub po prostu z ziemniakami.
Przesłane przez eva