Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Tagine warzywne
Tagine to danie kameleon, jakie masz warzywa to możesz ich użyć, polecam oprócz tych w przepisie dodać oliwki zielone.
Składniki:
– 2 łyżki oleju,
– 2 małe cebule, grubo posiekane,
– 2 łyżeczki mielonego kminku,
– 2 łyżeczki mielonej kolendry,
– 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki lub chili w proszku,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 2 ząbki czosnku, posiekane,
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
– 1 średnia dynia piżmowa, obrana i pokrojona na kawałki,
– 1 batat, pokrojony na kawałki,
– 2 marchewki, pokroić w kostkę,
– szklanka posiekanych suszonych moreli,
– 4 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu, podzielone,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– sól i pieprz,
– 1 puszka ciecierzycy, odsączona i wypłukana,
– łyżki posiekanej natki pietruszki plus więcej do dekoracji,
– szklanka posiekanej świeżej kolendry, plus więcej do dekoracji,
– 3 szklanki kuskusu,
– 2 szklanki wrzącej wody,
– 1½ szklanki gorącego bulionu warzywnego,
– nasiona granatu (opcjonalnie).
Wykonanie:
1. Rozgrzej olej na dużej patelni z pokrywką na średnim ogniu. Dodaj cebulę i duś minutę.
2. Dodaj kminek, kolendrę, zmiażdżoną czerwoną paprykę, cynamon, czosnek i pomidora po dwóch, aż zaczną pachnieć.
3. Dodaj dynię, słodkie ziemniaki, marchewkę i suszone morele i dobrze wymieszaj, aby się pokryły. Dodaj odpowiednią ilość bulionu, tak aby przykryć warzywa) i sok z cytryny. Doprowadź do delikatnego wrzenia.
4. Gotuj częściowo pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj sól i pieprz, a następnie dodaj ciecierzycę, pietruszkę, kolendrę i gotuj na wolnym ogniu.
5. W międzyczasie włóż kuskus do dużego naczynia do zapiekania i rozprowadź go w rzadkiej, ew. wrzącej wodzie i pozostałych 1½ szklanki bulionu i przykryj pokrywką lub folią aluminiową, duś przez kilka minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez kuskus. Delikatnie spulchnij.
6. Aby podać, połóż kuskus na dużym półmisku. Dodaj taginu warzywnego oraz posyp dodatkowo posiekaną natką pietruszki i kolendry. Posyp owocami granatu, jeśli chcesz.
Przesłane przez FasOlka