Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ryż z curry
Może być w 2 wersjach wegetariańskiej i z mięsem…preferuję tę drugą za to jest z nią trochę więcej roboty.
Składniki dla 2 osób:
torebka ryżu,łyżka masła,2 małe łyżeczki curry,średniej wielkości cebula,estragon,słodka sproszkowana papryka,czosnek,pieprz,wegeta,masło,marchew,opcjonalnie bulion (jak na rosół),pół puszki kukurydzy.
Sposób przyrządzenia:
W rondelku rozgrzewamy masło i kiedy się rozpuści wsypujemy ryż.Mieszamy,aż się zeszkli,potem dodajemy kostkę rosołową i zalewamy około 4 szklankami wrzątku lub czterema szklankami wcześniej ugotowanego bulionu (wtedy bez kostki rosołowej).Całą wodę z ryżu wygotowujemy.Jeżeli ryż jeszcze jest twardy to należy dolać trochę wody i wygotowywać,aż jego twardość będzie nam odpowiadała.Na dużej patelni, na maśle szklimy cebulkę.Kroimy ugotowaną marchewkę (jeśli wcześniej ugotowaliśmy na niej bulion,jak nie to trzeba ugotować przed rumienieniem cebulki).Jak cebulka jest już przezroczysta dodajemy jeszcze troszkę masła i pokrojony ząbek czosnku,wrzucamy ryż i pokrojoną marchewkę i wsypujemy curry oraz inne przyprawy.Podpiekamy jakieś 10 minut,jeśli zostało nam troszkę bulionu to możemy dolać jakieś 3-4 łyżki stołowe (ale nie trzeba).W tym czasie ryż powinien nabrać intensywnego,żółtego koloru i smak potrawy powinien być w miarę jednolity.
*W wersji NIE wegetariańskiej-ja dodaję kurczaka z grilla,którego można kupić wcześniej w sklepie-kroję mięso z całego udka w kostkę i wrzucam do potrawy,a następnie zapiekam z mięsem.Można oczywiście kurczaka upiec samemu ale to dość czasochłonne.
Przesłane przez Sen