Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Zapiekanka ziemniaczana
Potrzebne będą
– garnek-najlepiej o grubym dnie ze szczelną pokrywką(najlepiej zeby był szerszy nizszy;)
-boczuś-najlepiej poprosic panią żeby pokroiła od razu w sklepie
-ziemniaki-obrane i pokrojone w talarki 0,5cm albo troszke ciensze;)
-cebulka-lekko podsmażona
pieczarki-pokrojone w plasterki,podduszone lekko z cebulką (tak zeby nabrały duszonopieczarkowego zapachu ale zeby nie były całkiem miękkie)
mozna dac tez surowe…
zioła prowansalskie(duuuzo;)sól pieprz.
mozna dodac inne warstwy:
np.:kolorowe papryczki pokrojone drobno szynke,kiełbaske pokrojoną w paski lub krążki
serka troszke żółtego na wierzch…co kto lubi;)
Wykonanie:
Na sam dół garnka dajemy boczek.Około 2 warstwy (w zależności od tego jak cienko jest pokrojony i czy jest tłusty) jesli jest tłusty to około pół centymetrowa warstwa powinna wystarczyć.boczek nadaje fajny zapaszek jednoczesnie chroni dno garnka przed przypaleniem.na boczek kładziemy 1 warstwe ziemniaczków posypujemy solą,ziołami (tak… sporo;) )nakładamy warstwe pieczarek i znow ziemniaczki,przyprawy i pieczarki i tak w kółko aż sie garnek skonczy(albo składniki)i na wierzch kładziemy kilka cienkich plasterków boczusia i przykrywamy szczelnie pokrywką.gotujemy na małym ogniu aż ziemniaczki zmiękną.
pyszne wychodzi;)
mozna też robić w naczyniu żaroodpornym-wtedy mniej zboczka idzie. ale ja wole wersje garnkową (zwlaszcza z ogniska w kociołku;D- bo też sie nadaje )
Przesłane przez Rysa