Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Lazania Wandzik
składniki:
-makaron lasagne(smaczniejszy będzie jak się samemu zrobi ciasto,ale to jest bardziej czasochłonne więc można kupny)
– ser mozarella 2 opakowania (nie pamiętam ile ma jedno 250 ? 300g?)
– serek biały homogenizowany (bez cukru oczywiście)tyle samo co mozarelli
– 2 jajka
– warzywa:cebula i np.papryka,bakłażan,pieczarki,cukinia,kukurydza z puszki (co tam jest pod ręką) + ewentualnie mięsko jakie tam kto lubi (pierś kurczaka czy jakieś mielone)
– pomidory z puszki x2
– przyprawy:oregano,sól,pieprz,bazylia
Sos:
podsmażyć cebulkę (pokrojoną w kostki),dodać pokrojone warzywa,dusić,na końcu pomidory z puszki,jak całość będzie gotowa to przyprawić w zależności od upodobań.
Jak ktoś woli z mięsem,to można tutaj dorzucić (na początku smażenia)
Warstwa serowa:
Mozarellę utrzeć na tarce,dodać serek homo i jajka,oregano,sól,wymieszać,żeby było w miarę jednolite.
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami:sos,makaron,serek,sos,makaron,serek itd ile się tych warstw zmieści,na górze warstwa serowa.Naczynie zamknąć i zamknięte piec 30min w ok 200st,a później otworzyć naczynie i piec jeszcze 15 minut (chyba po to, żeby trochę odparowało i przypiekła się góra).Żeby makaron nie był surowy (bo tak się czasem działo) można go zmoczyć na minutę we wrzątku przed wyłożeniem do naczynia żaroodpornego.
Przesłane przez Wandzik