Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Pseudo shoarma
Potrzebne będą:
– mięsko -prawdziwa jest robiona o ile sie nie myle z baraninki…ale ja robie najczęściej wersje oszczędnościową z kurczakowej piersi)
– żółty ser-jakiś łatwo topliwy rodzaj
-curry-sporo
-kurkuma-okolo 1/3 ilosci curry
-imbir-niewiele
– papryka ostra lub pieprz cayenne-też nie dużo-żeby nie zabił smaku innych przypraw,
-gałka muszkatałowa,sól czosnkowa-też szczyptami
-bazylia+oregano-szczypta do posypania po serze
-olej
-sok z cytryny
Wykonanie:
-Mięsko kroimy w drobniutką kostkę,
-polewamy olejem wymieszanym z cytynką pól na pól tak.. by mięcho było lekko „wilgotne” ale żeby nie ściekało do naczynia (wlewając najlepiej łapką mieszać bo wtedy wiadomo czy starczy…
-sypiemy curry do mięcha-ale tak sporo-żeby aż zółciutkie sie zrobiło.dobrze jak jest całe obtoczone curry (oczywiscie nadal mieszamy wszystko łapką-będzie dokładniej miż łyżką czy innym wynalazkiem)
-dosypujemy reszte przypraw (i naadal mieszamy)
-zostawiamy mięsko pod przykryciem do lodóweczki na godzinke żeby przeszło przyprawami(mozna krócej jak ktoś sie niecierpliwi)
w tym czasie mozna soie przygotować fryteczki ziemniaczki lub sałatke….
-nagrzewamy patelnie z teflonem i bez tłuszczu wrzucamy mięcho…
prażymy aż sie zarumieni, bardzo często mieszając.
-zgarniamy w jedno miejsce patelni, posypujemy startym zółtym serem i szczyptą ziółek i przykrywamy pokrywką … czekamy aż się roztopi i… gotowe!
Mi najbardziej smakuje z frytkami lub smażonymi ziemniaczkami…
w samym mięsie tak przyrządzonym nie ma prawie tłuszczu więc można na reszcie talerza poszaleć.
Przesłane przez Rysa