Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Spaghetti z pomidorami
Składniki:
2 puszki pomidorów bez skórki,
świeża bazylia w ilości dającej się włozyć do rondelka ,
2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
mała cebulka podsmażona na złoto,
dużo ziół prowansalskich,sól,pieprz najlepiej biały,papryka chili lub sos chli i trochę cukru,
makaron rurki zwykle ok 500g.,
ser starty parmezan lub inny podobny.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.Polewam troszkę oliwką z oliwek i mieszam żeby kluseczki się nie posklejały.Pozostałe składniki,z wyjątkiem parmezanu,wkładamy do rondelka i gotujemy,aby powstał dość gęsty sos,oczywiście mieszając.Pomidory z puszki kroję łyżką w rondelku na mniejsze kawałki i ewentualnie usuwam skórki.Cukier dodaję pod koniec,aby się nie przypaliło.Ilość dowolna,chodzi tylko o to,aby pomidory nie były zbyt kwaśne.Potem mieszam makaron z sosem,nakładam na talerze i posypujemy parmezanem.Oczywiście można też zrobić to samo,z mielonym mięsem,jak się jest bardzo głodnym.
Przesłane przez eva