Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Spaghetti Carbonara
Składniki:100g wędzonego boczku
3/4 szklanki śmietanki kremówki
3 jajka
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
pieprz mielony (najlepiej świeżo mielony)
500g spaghetti (ja preferuję takie 0,5cm wstążki)
Jak zrobić:
Boczek pokroić w kostkę (max. 1cmx1cm),wykroić ewentualne chrząstki i podsmażyć na rumiano na patelni.Makaron gotować w osolonej wodzie,zamieszać.W dużej misce wymieszać śmietanę z jajkami,parmezanem,pieprzem i natką pietruszki.Kiedy makaron jest al dente odcedzić i gorący włożyć do miski z sosem,dodać podsmażony boczek,dobrze wymieszać i podawać.Można zrobić sos bez śmietany jest mniej kaloryczny, ale zdecydowanie lepszy jest ze śmietaną. Smacznego!
Przesłane przez eva
Boczek podsmazam z odrobina cebuli,a jak mam to dodaje biale wino do odparowania-Jeza