Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Fajne piersi z kurczaka
Składniki:
* piersi z kurczaka
* pieczarki
* majonez
* ketchup (pikantny lub łagodny – jak kto woli)
* cebula
* ser żółty
Wykonanie:
Piersi rozbijamy i układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę (mięsko doprawić).Tworzymy „kotlety piętrowe”. Na piersi kładziemy (na całą długość i szerokość) wcześniej podsmażone pieczarki (ja preferuję pokrojone ).Następnie smarujemy „sosikiem” majonezowo-ketchupowy (wcześniej należy wymieszać ketchup i majonez w równych proporcjach; można dodać ząbek czosnku).Na to cebulę pokrojoną w grube (ok. 0.5 cm)krążki(również na całą długość i szerokość).Całość do piekarnika (150-180 stopni) na ok.10 minut.Jak mięsko się „zrobi”,kładziemy na wierzch kazdej piesi ser żółty (grubość ok. 1 cm).ponownie do piekarnika aż ser się rozpuści.Można robić jako pojedyńcze kotlety albo zapiekać wszystkie warstwy w naczyniu żaroodpornym.
Podaję z frytkami lub talarkami ziemniaczanymi.Do tego można zrobić surówkę z marchewki (3-4 marchewki surowe zetrzeć na grubej tarce,dodać 1-2 łyżki majonezu zmieszanego z 1-2 ząbkami czosnku).
Przesłane przez Gingeros