Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Zapiekanka rybno-pomidorowa
Składniki:
80 dag filetów z dorsza
sok z 1 cytryny
3 cebule
2 łyżki oleju
8 pomidorów
sól,pieprz
1 łyżeczka bazylii
1-2 łyżeczki posiekanej pitruszki
1 opakowanie kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Filety skropić sokiem z cytryny,odstawić na 20 min.Cebulę zeszklić na oleju.Pomidory sparzyć,zdjąć skórkę,pokroić w plastry.W naczyniu żaroodpornym ułożyć cebulę,pomidory,na nich rybę.Oprószyć solą,pieprzem,połową bazylii, zapiekać 15 min.w temp. 200 stopni.Do śmietany wsypać pozostałą część bazylii,wymieszać,zapiekankę wyjąć polać śmietaną,posypać pietruszką i zapiekać jeszcze 5 minut.Zapiekankę podawać z bagietką i surówką sezonową.
Przesłane przez Eliza1