Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Placek Jarosza


Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
15 dag chudego twarogu
2 jaja
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
2 duże żółte paryki
2 średnie marchewki
1 1/2 opakowania kwaśnej śmietany (300g)
1 jajo
1 żółtko
sól,biały pieprz
słodka paryka
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
W miseczce wymieszać twaróg z olejem,wbić jaja,dodać łyżeczkę soli.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do masy twarogowej.Wyrobić składniki na gładką jednolitą masę.Ciasto rozwałkować na blacie o średnicy ok.24 cm.Okrągłą fromę (śr.22cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ciasto.Nakłuć widelcem w kilku miejscach.Marchew pokroić w plasterki.Paprykę pokroić w cienkie krążki.Śmietanę rozmieszać z jajkiem i żółtkiem,przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Warzywa włożyć do formy,polać śmietaną i udekorować pietruszką.Piec w temp.200 stopni ok. 40 minut na złoty kolor.
Przesłane przez Eliza1