Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Torcik jarzynowy
Składniki:
1 mały kalafior
50 dag brokułów
40 dag marchewki
20 dag mąki
3 jaja
12 dag żółtego sera
8 dag smalcu
1 opakowanie śmietany kremówki (200g)
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
Wykonanie:
Rozdzielić 1 jajo.Wsypać mąkę do miski,dodać zółtko,smalec oraz pół łyżeczki soli.Wlać 3-4 łyżki bardzo zimnej wody.Wyrobić wszystkie składniki na gładką jednolitą masę.Przykryć ciasto,wstawić na 30 min.do lodówki.Oczyścić warzywa,kalafior i brokuły podzielić na różyczki,marchew pokroić w cienkie słupki.Wszystkie warzywa zalać szklanką gorącej,osolonej wody.Gotować na małym ogniu 10 minut,odsączyć potem na sitku.
Przygotować sos serowy:rozmącić w śmietanie białko i pozostałe jaja.Doprawić,dodać połowę startego sera.
Wyłożyć ciastem żaroodporną formę,zawinąć do góry brzegi ciasta.Rozłożyć warzywa i polać sosem serowym.Piec w rozgrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez 30 min.W połowie pieczenia posypać resztą startego sera.
Przesłane przez Eliza1