Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ryż po meksykańsku
składniki:
– kukurydza z puszki, asola z puszki,pieczarki,papryka surowa,ryż,kurczak,trochę oleju,por,curry,zioła prowansalskie,papryka ostra i łagodna,1-2 kostki rosołowe,bazylia, oregano,
Wykonanie:
NA głęboką patelnię (lub wok) wlewamy odrobinę oleju,wsypujemy na rozgrzany olej surowy ryż i na małym ogniu smażymy aż uzyska złoty kolor.W kubeczku gorącej wody rozpuszczamy 1 lub 2 kostki rosołowe-do mniejszej ilości ryżu jedną,może byc za słone.i jak kostka się rozpuści a ryż będzie miał złoty kolor-wlewamy zawartośc na patelnię.i mieszamy mieszamy mieszamy.Pozostałe składniki kroimy na kawałki.Do gotującego się ryżu dodajemy duuuużo dużo curry,zioła….przyprawy wg uznania,jesli ryż nadal jest twady a wody jest za mało to dolewamy gorącej wody,potem wrzucamy warzywa i dusimy,dusimy na małym ogniu i często mieszamy.Gotujemy tak długo aż ryż i wrzywa będą miękkie (jesli trzeba dolewamy po trochę wody).najlepsze jest jesli pozwolimy ostygnąc i podgrzejemy-wtedy zrobi się bardziej sypkie.Taki ryż mozna robic z mniejszej ilości składników,lub bez warzyw i kurczaka-tylko z przyprawami-jako dodatek to innego dania.Ja sypię mnóstwo przypraw,a szczególnie curry.wydaje się skomplikowane ale warto chociaz raz zrobic i sprobowac.
Przesłane przez Andzik123