Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Proste i smaczne piersi z kurczaka
Składniki:
* piersi z kurczaka
* pieczarki
* majonez
* ketchup (pikantny lub łagodny – jak kto woli)
* cebula
* ser żółty
Wykonanie:
Piersi rozbijamy i układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę (mięsko doprawić ).Tworzymy „kotlety piętrowe”.Na piersi kładziemy (na całą długość i szerokość) wcześniej podsmażone pieczarki (ja preferuję pokrojone ).Następnie smarujemy „sosikiem” majonezowo-ketchupowy (wcześniej należy wymieszać ketchup i majonez w równych proporcjach;można dodać ząbek czosnku).Na to cebulę pokrojoną w grube (ok. 0.5 cm) krążki(również na całą długość i szerokość).Całość do piekarnika (150-180 stopni)na ok.10 minut.Jak mięsko się „zrobi”,kładziemy na wierzch kazdej piesi ser żółty (grubość ok. 1 cm). ponownie do piekarnika aż ser się rozpuści.Można robić jako pojedyńcze kotlety albo zapiekać wszystkie warstwy w naczyniu żaroodpornym.Podaję z frytkami lub talarkami ziemniaczanymi.Do tego można zrobić surówkę z marchewki (3-4 marchewki surowe zetrzeć na grubej tarce,dodać 1 – 2 łyżki majonezu zmieszanego z 1-2 ząbkami czosnku).
Przesłane przez Gingeros
Przepis2
piersi przekrajam na cienkie platy,rozbijam je cieniutko jak schabowe,nastepnie smaruję je przeciśniętym przez praskę czosnkiem,sypię delikat i pieprz.Pieczarki duszę do miękkości,aż woda wyparuje.Do gorących pieczarek daje ser żółty starty na tarce(ilość wg upodobań),przecier pomidorowy,majeranek,wegetę.Na rozbitych piersiach kładę trochę farszu i zwijam roladki, ktore potem związuję nitką lub wykalaczką.Wkladam je do rękawa foliowego , polewam 3 łyżkami oliwy i pieke w piekarniku ok.1 godziny w temperaturze 150 stopni.Acha,przed włożeniem do rękawa, piersi obsypuję obficie majerankiem.Piersi te najlepiej smakuja z frytkami i surówka z jablka i selera.Polecam
Przesłane przez diana