Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kurze udka
Składniki:
6 udek kurzych,2 szklanki rosołu (może być z kostki),sól,pieprz,1/2 szklanki sosu chińskiego(albo inny),roztrzepane jajko,4 łyżki mąki ziemniaczanej,tarta bułka,olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Udka zalać rosołem i gotować na średnim ogniu około 20 minut.Następnie włożyć do głębokiej miski, polać sosem i odstawić na godzinę.Potem obsypać mąką ziemniaczaną,zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w tartej bułce, odstawić na 15 minut.Można jeszcze wziąć i skruszyć trochę chipsów paprykowych jeszcze raz obtoczyć w jajku a następnie w tych skruszonych chipsach.Wyjdzie udko jak w KFC.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Podawać z ryżem i sałatką z porów i jabłek.Ale smakuje też z sałatką z kiszonej kapusty.
Przesłane przez manexxl