Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Placki po węgiersku
Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego (ja wolę dużego fileta z kurczaka)
2 cebule
słoik papryki konserowej
przecier pomidorowy (ok. 2 łyżki)
0,5 litra rosołu z kostki
4 średnie ogórki kiszone
śmietana
2 łyżki mąki
przyprawy, 2 listki bobkowe
+ składniki na placki ziemniaczane
Wykonanie:
Przygotować ciasto na placki.
1. podsmażyć mięso
2. podsmażyć 2 cebule i paprykę (pokrojone w kostkę)z mięsem
3. gdy się zrumieni cebula dodać przecier pomidorowy
4. przełożyć do dużego garnka
5. zalać rosołem, przyprawić, dodać listki bobkowe i dusić do miękkości
6. dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę
7. zagęścić śmietaną (cały kubek) i 2 łyżkami mąki
W międzyczasie smaży się placki.
Jest to danie dość pracochłonne,ale warto je zrobić,bo jest pyszne,a sosu starcza bez problemu na 2 dni.
Przesłane przez Eliza1