Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kurczak w cieście
Składniki:
1/2 kg filetu z udek kurczaka lub piersi kurczaka,olej do smażenia
Marynata:
1 łyżka sosu sojowego,1 łyżka wina ryżowego,4 ząbki czosnku wyciągnięte
Ciasto:
2 jaja lekko ubite,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki kukurydzianej,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka proszku do pieczenia,woda
Wykonanie:
Potnij kurczaka w kostkę 2,5 cm.Wymieszaj składniki marynaty i marynuj mięso min.godzinę.Wymieszaj składniki ciasta,dodaj tyle wody aby uzyskać gęstą papkę.Maczaj w nim kawałki kurczaka i smaż.Ale najlepiej jest wlać po prostu ciasto do pojemnika gdzie marynuje się kurczak i zostawić w lodówce na dzień następny.Jest wtedy bardziej aromatyczny.Smaż na głębokim oleju,na niewielkim ogniu.Osącz z oleju na papierowym ręczniku.Podawać z ryżem np. ryż ze szczypiorkiem.Oczywiście można do tego kurczaka dodać sosik,najlepiej pasuje ze słodko-kwaśnym.Smacznego
Przesłane przez manexxl