Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Wołowina po nelsońsku
Sładniki:
Wołowina,cebula,ziemniaczki,duża kwaśna śmietana,suszone grzyby
Wykonanie:
Wcześniej namoczyć suszone grzyby.Ziemniaki w łupinkach gotować na pół twardo-około 10 minut.Obrać pokroić w plastry.Cebulę obrać i posiekać.Grzyby-zagotować w wodzie w której wczesniej się moczyły.Gotuję kilka minut i tą wodę wylewam.Biorę świeżą wodę i kolejny raz gotuję te grzyby z dodatkiem soli,pieprzu i daję kostkę grzybową Knorr.Wołowinę rozbijam.Sypię solą i pieprzem.Obtaczam mąką.Obsmażam z dwóch stron.Biorę taką głęboką patelnię,jak nie macie to może być garnek.Na dnie obsmażam cebulę.Na nią kładę pokrojone w plastry ziemniaki (posypuję je Wegetą).Na ziemiaczki kładę naszą obsmażoną wołowinę.To wszystko zalewam tymi grzybami razem z wodą.NA wierzch daję śmietanę.I dusimy aż ziemniaki i mięcho będą miękkie.(w razie potrzeby podlewam wodą,ale raczej nie trzeba)Przed podaniem posypuję zieleniną.
Przesłane przez Aga29