Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Musaka
Składniki(na duza brytfanke prostokatna (wysokośc min 5 cm, dl ok. 50cm szer 30cm) lub naczynie zaroodporne):
– ok.10-12 ugotowanych ziemnakow w całości (niezbyt miękkie żeby dalo je kroci w plastry)
– kg miesa mielonego mieszanego (albo wolowego),
– 2 duze cebule,
– 8 duzych pieczarek,
– koncentrat pomidorowy albo pomidory bez skorki w puszce,
– bakłażan (cukinia,kabaczek może być)
– 4 zabki czosnku,
– przyprawy pasujące do miesa mielonego (czaber, oregano,czerw.slodka papryka) i do ziemniakow (tymianek),sol,pieprz,ostrości.
sos:3 jajka,pol szklanki mleka (lub jogurtu)
ser zolty starty–taki jak do zapiekanek,pizzy
Wykonanie:
Cebulke kroimy w drobna kostke–na patelnie,jak się zeszkli dodaje pieczarki tez poszatkowane albo starte na grubej tarce–jak się razme poddusi do razem do miski albo do garnka (tak żeby jeszcze potem miesko się zmieściło).Na tej samej patelni ale już bez tluszczu podsmażamy miesko (puszcza duzo tluszczu) rozdrabniając drewniana lopatka–gdy już nie jest surowe dodajemy ze pol słoiczka koncentratu albo puszke pomidorow (można tez układać surowe pomidory jak oddzielna warstwe),wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka z cebula i pieczarkami.Całość mieszamy dokladnie,można pougniatac tym sprzętem co się ugniatac ziemniaki na piuree,na koniec przyprawy.Blache możemy wysmarowac wczesniej maslem,glownie brzegi.Układamy warstwy:ziemniaki pokrojone w plastry ok.1 cm–nie musza być rowne–tak żeby nie było przerw dużych miedzy ziemniakami.Na to miesko (wczesniej zamieszac,bo koncentrat się oddziela) potem znowu ziemniaki,miesko,bakłażan–zapiekamy ok.20 min w nagrzanym do 180 piekarniku.
Sos–jajka roztrzepujemy z mlekiem (jog.) i polewamy lyzka roznomiernie całość zapiekanki,szczególnie brzegi–wstawiamy do piekarnika az się zetnie (ok. 10 min),na koniec posypujemy startym serem żółtym i jeszcze na chwile do pieca żeby stopnial i gotowe.Zapiekanke można podawac z zsiadłym mlekiem lub gestym jogurtem (do polania na wierzchu)–ja doprawiam jeszcze czosnkiem,sola i koperkiem,jako salatka pasuja ogorki kiszone
Przesłane przez sweetlilly