Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Ryba faszerowana


ryba-faszer2jpg.jpgryba-faszer.jpg
Składniki:
1 pstrąg lub szczupak około 1 kg
1 średnia cebula
3 średniej wielkości marchewki
2 jaja
bułka namoczona w mleku(może być miąższ pszennego chleba
przyprawa do smażonej ryby(lub inna ulubiona)
pieprz
olej
Wykonanie:
Rybę oskrobać z łusek,wyciągnąć skrzela i całą zawartość głowy,zostawiając tylko pustą czaszkę,dokładnie umyć.Następnym sposobem ściągamy skórę.Dodam że jest to najłatwiejszy sposób,i tak się ściąga skórę jeżeli kupiliśmy już wyczyszczoną z flaków i z rozciętym brzuchem rybę.Mając całą rybę,nie rozcinamy brzucha po całości,robimy tylko malutkie nacięcie koło głowy,przez które wyciągamy flaki i ściągamy skórę.
1.Zaczynamy ściąganie skóry w kierunku głowy,wsuwając duże palce między skórę i mięso i oddzielając je od siebie (bez obaw skóra jest mocna i się nie porwie)
2.Łamiemy grzbiet u nasady głowy i zaczynamy ściąganie skóry w kierunku ogona,delikatnie ciągnąc filet w jedną stronę,skórę z głową w inną.Najbardziej musimy uważać na miejsce gdzie skóra jest rozcięta na dole,żeby ją nie porwać
3.Gdy ściągniemy skórę do końca ogona,przecinamy kręgosłup nożyczkami,bardzo uważając żeby nie zachaczyć przy tym skory
4. Oskrobujemy skórę od resztek mięsa(najlepiej łyżeczką) płetwy od spodu obcinamy nożyczkami.W ten sposób otrzymujemy skórę gotową do faszerowania
5. Mięso oddzielamy od ości (w rybach drapieżnych typu szczupak,czy pstrąg,ta czynność jest łatwa i szybka,gdyż prawie nie mają one małych osteczek w grzbiecie.Czerstwą bułkę moczymy w mleku,odciskamy.Cebulę drobno siekamy,podsmażamy na masełku do zeszkliwienia się,dorzucamy 1 marchewkę startą na bardzo drobnej tarce,jeszcze chwilkę smażymy i studzimy.Po czym wszystkie składniki mielimy maszynką lub w robocie,dodajemy jaja i przyprawy,wyrabiamy ręką,i nadziewamy łyżką skórę zaczynając od ogona,w stronę głowy z głową łącznie),zostawiają pod skórą trochę luzu,bo podczas pieczenia masa trochę wyrośnie.Jeżeli zostanie trochę farszu ,możemy usmażyć kilka kotlecików
6.Skórę zszywamy ( nie zagęsto,tylko tyle żeby złapać)
7. 2 marchewki tniemy na plasterki grubości 0,5 mm wykładamy na blachę,polewamy olejem,posypujemy przyprawą,wlewamy trochę wody,wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika,jak się dobrze rozgrzeje,kładziemy na marchewkę rybę,polewamy olejem posypujemy przyprawą i wstawiamy do piekarnika na 40-50 min.Co jakiś czas wyciągamy i polewamy utworzonym sosem.Po upieczeniu rybę zostawiamy do przestygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
8. Ostudzoną rybę tniemy na kawałki,wykładamy na półmisku,przybieramy.Podajemy na zimno z chrzanem.
Tak faszerowaną rybę możemy również zrobić gotowaną.wtedy zamiast do piekarnika,zawijamy rybę w ściereczkę,i wkładamy do gotującego się warzywnego bulionu i gotujemy ok. godziny.Taką rybę podajemy na zimno z chrzanem,możemy również zrobić ją w galarecie
Przesłane przez tina10