Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Babka ziemniaczana
Składniki:
2 kg ziemniaków,
1 jajo, cebula,
1/4 kostki (5 dkg) masła,
oliwa,
szklanka mąki pszennej,
15 dkg szynki,kiełbasy lub boczku,sól.
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na placki ziemniaczane).Na patelni rozpuścić masło z 2 łyżkami oliwy i zeszklić na nim posiekaną cebulę.Boczek,kiełbasę lub szynkę (wg uznania,może być też oczywiście wersja wegetariańska,bez mięsa)pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć.Starte ziemniaki posolić,dodać rozmącone jajko,cebulę z tłuszczem,wędlinę i mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać do natłuszczonej brytfanki.Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,aż wierzch ładnie się zarumieni.Można też posypać po wierzchu bułką tartą.
Przesłane przez Tusia26