Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Żeberka w sosie cebulowym
Składniki:
Żeberka wieprzowe (ok. 1/2 kg),pieprz,sól,papryka w proszku,2-3 cebule,1 mały koncentrat pomidorowy,1/2 kostki rosołowej,3 łyżki oleju roślinnego.
Wykonanie:
Żeberka obsypać przyprawami (szczypta pieprzu, soli i papryki-według uznania),Włożyć na patelnię i podsmażyć,aż się zarumienią,a następnie przełożyć do garnka,Wlać szklankę bulionu (rozpuszczona 1 kostka rosołowa) tak,żeby przykryć żeberka i poddusić (gotować,aż żeberka zmiękną).W międzyczasie pokroić cebulę w talarki,przysmażyć na tłuszczu na patelni i dodać do niej bulionu z 1/2 kostki rosołowej,poddusić ją i dodać do niej koncentrat pomidorowy (mała puszka).W ten sposób przyrządzamy sos,który dodajemy do żeberek.Następnie sos i żeberka mieszamy.Podawać na gorąco z ziemniakami.
Przesłane przez Magdulka