Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
FARSZ
75 dag szpinaku lub szpinak mrożony (ja robię z mrożonego)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju + trochę masła ( do podsmażenia czosnku)
20 dag sera feta
15 dag półtłustego twarogu
łyżka maggi, pieprz,sól
Świeży szpinak zblanszować i grubo posiekać,a zamrożony wrzucić na patelnię i podgrzewać,aż sie rozpuści i odparuje woda.Na patelni rozgrzać olej i masło i wrzucić posiekany czosnek,chwile smażyć,dodać szpinak i smażyć jakieś 5 minut mieszając.Fetę i biały ser rozgnieść widelcem,wymieszać z przestudzonym szpinakiem,doprawić solą,maggi i pieprzem.Naleśniki smarować farszem i zwijać w rulony,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.
POLEWA
pół szklanki śmietany 18%
ćwierć szklanki mleka
jajko
Wszystko razem wymieszać.
Naleśniki zalać polewą i zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Życzę smacznego
Przesłane przez Ania7777