Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Pyszny mięsny obiadek
Składniki:
min.0,5 kg mięsa wieprzowego,np szynki
por
2/3 cebule
czosnek
mała marchewka
Wykonanie:
Mięso kroję w plastry (jak na kotlety) i rozbijam tłuczkiem.Każdy kawałek przesmażam na bardzo mocno rozgrzanym oleju,ma być troszkę nawet poprzypalane.Uwaga:tłuszcz strasznie strzela.Oczywiście wszystkiego naraz nie da się wrzucić na patelnie,więc kawałki przesmażone wyjmuję,a kładę następne.Jak już wszystkie się „opieką” wrzucam do patelni całe usmazone mięso,pokrojone w talarki pory i cebulę,czosnek do smaku,wg gustu.Tutaj już zmniejszam ogień,jak zmięknie cebulka i por zalewam to wodą,przykręcam ogień aby to się dusiło.Wrzucam marchewkę startą na tarce o dużych okach.Dodaję przyprawy,pieprz,kucharek,może być kostka rosołowa-jeśli ktoś ja stosuje,papryke słodką.Ja czasami dodaję jeszcze 2 liście laurowe,3 ziela ang,magi,przyprawe grill do mięsa,kebab-gyros.Wszystko wedle uznania,byle się nadawało do mięsa.Moga być liście selera,pietruchy.Ale to w małych ilościach.Co lubicie.Zostawiam pod przykryciem aby się dusiło az do miękkości mięsa.A Z tym bywa róznie,w zalezności jakie mięso sie trafi.Ilośc mięsa zalezy na ile dni chcecie ugotowac obiad i dla ilu osób.
Do tego robię surówkę:
marchew
jabłko
por
z olejem + octem winnym (ja stosuję ocet z białego wina) + szczypta cukru
marchew i jabłko scieram na tarce z dużymi okami,a pora kroje w kosteczkę.
Przesłane przez slasia