Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Indyk(kurczak)w białym winie i śmietanie
Składniki:
mieso z udka indyka pokrojone w kostke ok.garsci???
1 cebula
3-4 pieczarki
200ml bialego wina
200ml rosolku rozrorobionego w wodzie
150ml smietany nie kwasnej
natka pietruszki
sol,pieprz do smaku
Wykonanie:
Mieso indyka solimy i obtaczamy w mace.Smazymy na oleju na zloto, dodajemy pokrojona drobniutko cebule i dusimy ok.5 min pod przykryciem.Dodajemy wino i rosolek i gotujemy nastepne 15 min i dodajemy pokrojone pieczarki.Dusimy przez nastepne 15 min,wylaczamy gaz i po chwili dodajemy smietane oraz drobniutko pokrojona pietruszke-sporo,conajmniej pol peczka. Pyszniaste-polecam!Mozna podawac z ryzem,najlepiej tym pol-dzikim,tzn.bialym zmieszanym z czarnym lub kasza jeczmienna
Przesłane przez Luizka