Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Żeberka z morelami


Składniki:
1 kg cienkich żeberek
1-2 łyżki masła lub oleju
2 duże cebule
4 łyżki cukru brunatnego (daję zwykły)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżka sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
4 łyżki soku z cytryny
250 ml wody
500 g moreli z puszki
lub 200 g suszonych moreli (lub puszka broskwiń)
kilka czarnych oliwek (nie koniecznie)
Wykonanie:
Masło lub olej rozgrzać,żeberka silnie obsmażyć po obu stronach,wyłożyć na blachę do pieczenia (ja używam naczynia żaroodpornego).Cebulę obrać,pokroić w plasterki,oddzielić poszczególne pierścienie i usmażyć na tłuszczu na jasnozłocisty kolor.Cukier połączyć z solą,papryką mieloną (ja mieszam słodką i ostrą),ketchupem,sosem Worcester,octem winnym,sokiem z cytryny i wodą (ja dodaję jeszcze łyżkę miodu i trochę sosu chili),dodać do cebuli i gotować 3 minuty.Polać mięso, przykryć i wstawić do piekarnika (200-225˚C) na 55-60 minut (ja trzymam nawet 1,5 godziny).Morele z puszki wyłożyć na sito i pozostawić do obcieknięcia,dołożyć do mięsa na 10 minut przed zakończeniem pieczenia (ja z powodzeniem używam zamiennie brzoskwiń, kilka wrzucam do potrawy, reszta prosto do lodówki i potem na talerz–zimne do gorących żeberek mniaaam!).Potrawę odkryć i piec dalej,sos odtłuścić (ja tego nigdy nie czynię) i włożyć kilka czarnych oliwek.Podawać z ryżem lub bagietką lub ziemniakami purée ze śmietanką i cebulką dymką.
Przesłane przez mila77