Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Canelloni ze szpinakiem
Przepis1
Składniki i wykonanie:
paczka szpinaku mrożonego
czosnek (ja dałam 4 ząbki)
pół małej kostki białego sera-wkruszyć do ugotowanego szpinaku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
rurki ciut podgotować (wrzuciłam na chwilę do wrzątku-z 5 min może)potem napełnić farszem
zrobić sos
miał być beszamel, ale ja nie miałam masła w domu ( ) więc dałam trochę śmietanki, trochę majonezu, ciut mleka…. rozbełtałam i do tego starłam żółty ser-wszystko wymieszałam i tym polałam canelloni.i do pieca (temp. 180C na ok. 20 min.)
Przesłane przez alikowa
Przepis2
75 dag szpinaku
1 cebula
4 łyżki masła
3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
sól,pieprz,mielona gałka muszkatołowa
3 gałązki majeranku
1 kromka chleba
10 dag.twarożku
5 łyżek startego parmezanu
2 łyżki mąki
1 szkl. mleka
20 dag.śmietany kremówki
1 żółtko
16 rurek cannelloni
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na połowie masła,dodać pokrojony szpinak i dusić ok. 2 minut.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszk.Wymieszać z 2/3 słonecznika,resztę nasion zostawić do dekoracji.Do masy dodać pokruszony chleb,posiekany majeranek,twarożek,2 łyżki parmezanu i żółtko-wymieszać.Przygotowanym farszem nadziać rurki i ułożyć w natłuszczonej formie.Rozgrzać resztę masła,opruszyć mąką i mieszając dolewać śmietanę i mleko.Podgrzewać 5 minut,przyprawić.Sosem polać rurki,posypać wierzch resztą parmezanu i słonecznikiem.Zapiekać 45 minut w 200 st.
Przesłane przez EwaG
Przepis3
paczka szpinaku
opakowanie twarozku
pokrojona drobno szynka
To zamieszac,wypchac rury cannelloni,używam strzykawki do tortów z największym otworem.Nie podgotowuję,tylko zalewam beszamelem,w trakcie zapiekania makaron mięknie wchłaniając beszamel.Zapiekam pod folią aluminiowa
Przesłane przez ewutka