Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Zapiekana sola z bazylią
Składniki:
ok.2 kg soli (może być więcej)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy do ryb,
sól, pieprz
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku (jak ktoś lubi może być więcej),
ok.1/2 kg pieczarek
1/2 szklanki śmietany
2 jajka
ok 20dkg sera żółtego w kawałku
bazylia (koniecznie świeża)
Wykonanie:
Solę rozmrozić i wypłukać.Może być też inna ryba,ale ta nie ma ości,co nie jest bez znaczenia przy dwojgu małych łakomczuchów.Skropić obficie sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem i przyprawą do ryb.Dwoma łyżkami oleju natłuścić formę (płaskie żarooodporne naczynie) i ułożyć w niej filety(najlepiej tak, aby nie nakrywały się,ale przykrywały dno).Piec ok.15 min w temeraturze 180 stopni C.Czosnek obrać i drobniutko posiekać.Pieczarki obrać, i zrumienić na oleju.Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach.Śmietanę,jajka,ser,czosnek,zioła,sól,pieprz i przyprawę do ryb wymieszać.Ja zwykle dodaję wiekszą część pieczarek do tej masy i potem polewam tym rybę (jest to dosyć gęsta konsystencja).Żeby ładnie wyglądało na wierżchu jeszcze układam resztę pieczarek.Piec ok. 30 minut,aż sie zarumieni na wierzchu.Można zostawić troszkę bazyli do posypania również na wierzchu po upieczeniu.Można to danie sobie przygotować wcześniej,a tylko 30 min przed podaniem wsadzić do piekarnika,aby się dopiekło.Jest pyszne!
Przesłane przez eva