Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Bułeczki maślane
Składniki:5 dag świeżych drożdży
50 dag mąki pszennej tortowej
ok. 5-10 dag mąki krupczatki (nie miałam krupczatki, więc dałam pszennej)
3 małe jajka albo dwa duże
6 dag masła
1/4 litra mleka
6 łyżek cukru lub 4 płaskie do bułek mało słodkich
szczypta soli
jajo do smarowania
mak
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę,sól,resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać.Dosypać tyle mąki krupczatki,żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk.Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość,zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości,formując z nich okrągłe maślane bułeczki.Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia,posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.Piec w temp. 200 stopni aż bułeczki będą rumiane.Są bardzo dobre jeszcze ciepłe i zachowują świeżość następnego dnia. Najlepiej smakują z masłem i miodem lub dżemem.Bardzo dobre są też z masłem i żółtym serem,ale wtedy trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do nich więcej niż 3-4 łyżki cukru.
Przesłane przez moniczek