Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto Prince Polo
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao
Ciasto:
ok.10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
10 dag kokosu
10 dag orzechów włoskich
6 białek
1 szklanka cukru
Krem:
10 dag masła
6 żółtek
5 łyżek cukru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt.Białka ubić,dodać cukier i nadal ubijać.Dodać żółtka i jeszcze ubijać.Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C.Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i kokos.Wszystko razem wymieszać,wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C.Ostudzić.
Żółtka ubić na parze,dodać cukier i nadal ubijać.Ostudzić.Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną,cały czas ucierając.
Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem,a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’
Nadesłane przez mika 78