Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kostka rumowa
Składniki:
biszkopt:3 jajka,2,5łyzki wody,1łyzka octu,3/4szkl cukru,1/2szkl kartoflanki,1/2szkl wrocławskiej,1mały proszek do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka ciągle ubijając.zmieszać wode z octem i wlac do białek, wsypac mąkę i proszek mieszając na najmniejszych obrotach.wylac na blachę i piec ok 20min.ostudzić.
wierzch:4 duże paczki petit beurre,100ml rumu,lukier
krem:2 budynie smietankowe 800ml mleka uht 3,2% 1kostka masła lub marg. kasi 20dkg cukru
ugotować budyń na mleku uht z cukrem-wystudzic.rozprowadzic masło na jednolita masę dodając po łyzce budyń.
puszysta masę wyłozyc na wystudzony biszkopt(mozna go lekko skropić rumem)poukładac na wierzku ciastka petit beurre i nasączyć je rumem i odrazu zalać je lukrem zeby nie wywietrzały.
Nadesłane przez Kiniah