Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż ugotować z odrobiną soli,jak wchłonie wodę (nie musi być dokładnie ugotowany)dodac dużo masła, wymieszać.Jabłka zetrzec na grubych oczkach,dodać trochę cukru i duzo cynamonu,wymieszać.Naczynie zaroodporne wysmarować masłem i naprzemiennie warstwami układać ryż,jabłka,ryż,jabłka na wierzch daję warstwę jabłkową i trochę wiórek masła. Przykryć pokrywką żaro lub folią alu i piec ok. 40 minut do 1 godz.w mocno nagrzanym piekarniku. Nadesłane przez mamabeata Utrzeć żółtka jaj np.2 z cukrem i cukrem waniliowym i z tymi żółtkami zmieszać ryż.Potem ubijała pianę z tych dwóch białek i też zmieszać z tym żółtym ryżem.I w naczyniu do zapiekania układać warstwami,ryż i jabłka. Na górze ryż,który się smakowicie podpiekał. Nadesłane przez agacik