Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Canelloni z musem czekoladowym
Ciasto naleśnikowe:
40g kakao Wedel
250ml mleka
2 jaja
100g mąki
50g cukru
Mus czekoladowy:
200g (2 tabliczki 100g) czekolady
gorzkiej Wedel lub Jedynej Wedel
400g bitej śmietany
50ml mleka
Bita śmietana:
500g bitej śmietany
150g cukru pudru
20g żelatyny
Czas przygotowania: 1 godzina
Sposób przygotowania ciasta:
Z wymienionych składników przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Na patelni usmażyć cienkie naleśniki i ostudzić.
Sposób przygotowania musu:
Czekoladę Wedel roztopić, dodać mleko i na koniec delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. Odstawić do schłodzenia.
*Jak roztopić czekoladę:do małego rondelka wrzucamy połamaną tabliczkę czekolady, całość umieszczamy w większym rondlu z wodą i podgrzewamy do czasu aż czekolada się roztopi..
Sposób przygotowania śmietany:
żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody.
Połączyć ze śmietaną i cukrem.
Kompozycja deseru:
Usmażone naleśniki posmarować musem czekoladowym i bitą śmietaną.
Zwinąć w ruloniki i odstawić do schłodzenia.
Na talerzu ustawić dwa stożki i plastry z otrzymanych rulonów naleśnikowych.
Nadesłane przez Solennis