Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Babka dwusmakowa
Składniki na 1 formę babkową – ja robię w takiej rynience i kroję w „plastry”
250g masła
250g cukru
4 jaja
100g mąki ziemniaczanej
400g mąki np. tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
0,1 l mleka
2 czubate łyżki kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,jajami, mąką ziemniaczana i tortową,proszkiem do pieczenia, solą i mlekiem.Do wysmarowanej masłem( tylko masłem ) formy nałożyć połowę ciasta.Do drugiej połowy dodać kakao i po dobrym wymieszaniu też nałożyć do formy na jasne ciasto.Lekko zamieszać widelcem lub patyczkiem-wtedy powstanie wzór mamrurka.Piec 1 godzinkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Nadesłane przez cytryna111