Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto Cappucino
Składniki na biszkopt:
4 jajka 12 dag cukru 12 dag mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cappucino o smaku waniliowym 1 1/2 kostki margaryny
Bita śmietana:
600 g śmietany kremówki 36% 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kamis (niekoniecznie, ale proponuję dodać bo bardzo poprawia smak) 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody
Do dekoracji: starta na drobnych oczkach gorzka czekolada.
Gotujemy budyń: 1 szklankę mleka z cukrem zagotować. Do drugiej szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cappucino i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do gotującego mleka i gotujemy budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C. Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę (u mnie 40×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru (u mnie 20-25min.), warto też sprawdzić patyczkiem. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Zabieramy się za krem. Margarynę ucieramy mikserem do białości, a następnie stopniowo (po łyżce lub dwie, ale małymi porcjami) dodajemy budyń, cały czas ucierając. Ważne by budyń był przestygnięty i margaryna była wcześniej wyjęta z lodówki, inaczej krem może się zważyć.
Krem wykładamy na biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie powoli, cienkim strumyczkiem dodajemy zimną (koniecznie) żelatynę, cały czas miksując.
Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na krem, dekorujemy startą czekoladą i ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia wierzchniej warstwy.
Po wykonaniu ciasta zostają białka, które można wykorzystać do innych wypieków np. pieguska
Przepis : urtica1