Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Zupy cebulowe
Przepis1
Składniki i wykonanie:
0,5 kilo cebuli pokroić w talarki i podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Wtedy dodać łyżkę stołową cukru i szczyptę soli i smażyć dalej do zezłocenia.
Jak już się ładnie ozłoci podsypać 2łyżkami stołowymi mąki i zalać całość 750ml bulionu. W trakcie gotowania dolać pół szkl.białego wina(najlepiej francuskie półwytrawne).Bez winka zupka jest bardziej slodka,z winem bardziej klarowna i jakby szlachetniejsza w smaku.Gotować 20min.na wolnym ogniu.Można zmiksować na krem.Najfajniejszy efekt ma położona na zupie już na talerzyku grzanka z roztopionym już np.w piekarniku serem.
Przesłane przez baby
Przepis2:
* 3-4 cebulki kroi sie na części i podsmaza na oleju,ugotować nalezy wywar z wody i np.kostki rosolowej.Przelozyc usmazona cebule do tego wywaru.Pogotowac pare minut,nastepnie calosc zmiksowac,zagotowac znowu,zawiesic smietana z maka,dodac papryke sproszkowana,curry,sol,pieprz i troche cukru.Przed podaniem posypac natka pietruszki.Mozna podawac z grzankami,makaronem i startym zoltym serem.
Przesłane przez Serenity
Przepis3:
*Gęsta-3 cebule, kilka plastrów marchewki,ziemniak
Podsmażyć na oleju,po czym dodać wodę(warzywa powinny być przykryte),kostkę rosołową-ugotować do miękkości,dodać 2-5 ząbków czosnku,przyprawić(np.zioła prowansalskie lub samą bazylią)-zmiksować.Można dodać główkę czosnku.
Na talerz położyć plaster sera, nalać zupę (ma być bardzo gęsta, jak śmietana), pietruszkę lub rzeżuchę na wierzch, do tego kilka grzanek(najlepiej podpiekanych wcześniej w piekarniku z utartym ząbkiem czosnku,mają ciekawszy smak)
Przepis4
*Z serkiem(delikatna)2-3 cebule, 2 ząbki czosnku,trochę marchewki i pietruszki,kostka rosołowa w 1,5 lub 2 litrach wody (lub wywar „zostały” z poprzedniego dnia)
Gotować do miękkości,dodać serek topiony i zmiksować.Można zalać śmietaną z mąką.Zagotować.Podawać z grzankami.
Przesłane przez ghrr