Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Buttermilch- Schmarren


Ciasto:
5 jaj
250 ml maślanki lub kefiru (ja robiłam na kefirze)
140g mąki
starta skórka z 1 cytryny ( niekoniecznie)
1 cukier waniliowy
50g cukru (do białek)
Owoce do środka (niekoniecznie)
Cukier puder do posypania
Sos owocowy:
2 łyżeczki budyniu waniliowego
150 ml soku pomarańczowego
40g cukru (do smaku)
250g owocu
2 łyżki likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem.Resztę składników dobrze wymieszać/utrzeć,na koniec delikatnie połączyć z białkami i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę.Można posypać drobnymi owocami(niekoniecznie).Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika i piec ok.5-6 min. (musi się ściąć,bo inaczej nie da się obrócić),podzielić na mniejsze kawałki,obrócić i piec z drugiej strony też 5-6 min.Powinno się ładnie zrumienić,jeśli nie to trzymajcie je trochę dłużej.

Gdy ciasto się piecze:
Rozpuścić budyń w małej ilości soku,resztę soku zagotować,dolać budyń i gotować aż zgęstnieje.Dodać owoce (ja dałam mrożone truskawki),alkohol,zagotować i dosłodzić do smaku.
To mogą być dowolne owoce świeże lub mrożone,z kompotu,soki zagęszczone np.kisielem. Pełna dowolność w zależności od tego co jest pod ręką.

Ciasto wyjąć z piekarnika poszarpać 2 widelcami na kawałki(tak by nie trzeba było używać noża),wyłożyć na talerz sos z owocami,ciasto (posypać cukrem pudrem) i SMACZNEGO
Nadesłane przez Magda72