Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kotlety mielone
Składniki :
– 50dkg mięsa mielonego, mieszanego
– łyżka masła
– 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)
– kopiasta łyżka tartej bułki
– jajko
– białko
– 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być też suszony, lub mrożony)
– łyżka koncentratu pomidorowego
– sól
– pieprz
– olej
– tarta bułka i mąka krupczatka (do panierowania pół na pół)
– 2 ząbki czosnku
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło, koncentrat. Składniki łączymy, dodajemy mięso, jajko, białko, koperek, przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą, niezbyt gęstą masę. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, układamy na desce, wstawiamy na godzinę do lodówki.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy się zrumienią – odrzucamy. Kotlety wyjmujemy z lodówki, panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Przepis : Arwilla