Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Pyszna domowa karpatka
Składniki:
ciasto:
– 1 szklanki wody
– 0,5 kostki masła
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4-5 jajek
krem:
– litr mleka (4 szklanki)
– 2 szklanki cukru
– cukier waniliowy duża porcja
– 250g masła
– 350g masła roślinnego
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
1. Gotujemy wodę z margaryną. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy chwilę na ogniu i studzimy. Ucieramy mikserem, wbijając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na wysmarowaną oliwą blaszkę i w wkładamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy na złoty kolor ok 10 minut dwa placki.
2. Gotujemy 2 szklanki mleka. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. W pozostałych 2 szklankach mleka mieszamy obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy oba rodzaje masła i porcjami, nie przerywając ucierania, dodajemy przygotowany budyń.
3. Przekładamy placki masą budyniową. Wstawiamy na noc do lodówki.
Przepis: karola2216