Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Pyszna domowa karpatka


Składniki:

ciasto:

– 1 szklanki wody
– 0,5 kostki masła
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4-5 jajek

krem:

– litr mleka (4 szklanki)
– 2 szklanki cukru
– cukier waniliowy duża porcja
– 250g masła
– 350g masła roślinnego
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:
1. Gotujemy wodę z margaryną. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy chwilę na ogniu i studzimy. Ucieramy mikserem, wbijając po jednym jajku. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na wysmarowaną oliwą blaszkę i w wkładamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 250 stopni i pieczemy na złoty kolor ok 10 minut dwa placki.

2. Gotujemy 2 szklanki mleka. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. W pozostałych 2 szklankach mleka mieszamy obie mąki i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy oba rodzaje masła i porcjami, nie przerywając ucierania, dodajemy przygotowany budyń.

3. Przekładamy placki masą budyniową. Wstawiamy na noc do lodówki.

Przepis: karola2216